Met het verstrijken van de deadline van 1 mei voor de belastingaangifte over 2023, gaat de aangifte een nieuwe fase in. Waar moet je op letten als je vóór 1 mei aangifte hebt gedaan?

De Belastingdienst heeft het momenteel behoorlijk druk, want in maart en april kwam er een recordaantal van 10,3 miljoen aangiften, zo bleek afgelopen week. Volgens directeur Heleen Bisschoff-Moonen van de Belastingdienst kwamen de aangiften dit jaar “vlot en zonder noemenswaardige problemen binnen”.

Mocht je vóór 1 mei uitstel hebben aangevraagd voor de belastingaangifte over 2023, dan heb je nog tot 1 september 2024 om de aangifte inkomstenbelasting voor 2023 in te dienen. Bedenk wel dat je belastingrente betaalt als de fiscus de aangifte na 1 mei ontvangt. Lees daar hier meer over.

Als je de aangifte wél voor 1 mei hebt ingediend, dan zijn er een paar punten om op te letten. We noemen hieronder 5 zaken waar de Belastingdienst veel vragen over krijgt.

1. Bericht van de Belastingdienst bij indiening aangifte vóór 1 mei

Als je vóór 1 april al aangifte hebt gedaan, ontvang je vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst.

Heb je tussen 1 april en 1 mei aangifte gedaan, dan probeert de fiscus binnen 3 maanden een terugkoppeling te geven. Die komt in principe digitaal binnen via Mijn Belastingdienst of per post.

2. Fiscale partners: bericht van de Belastingdienst over aangifte kan op verschillende momenten komen

Als je een fiscaal partner hebt, dan is de aangifte voor de twee partners in één keer ingediend. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je allebei tegelijk bericht krijgt.

"Het kan zijn dat je partner eerder bericht krijgt dan jij. Maar dat zegt niets over jouw aangifte. De Belastingdienst verwerkt namelijk miljoenen aangiften in verschillende fasen", geeft de fiscus aan in een perstoelichting. Doorgaans krijgen fiscaal partners snel achter elkaar bericht.

3. Geld terug bij de Belastingaangifte

De Belastingdienst geeft in reactie op je aangifte aan of je geld terug krijgt. Mocht dat zo zijn, dan ontvang je de teruggave in principe één week nadat je hier bericht over hebt gekregen. Het bedrag wordt gestort op de bankrekening die bekend is bij de Belastingdienst.

Heb je het geld na een week nog niet ontvangen? Dan kan het zijn dat de Belastingdienst je rekeningnummer niet kent. In dat geval krijg je een verzoek om dit op te geven. Het kan daarna nog een paar weken duren, voordat het geld op je rekening staat.

4. Uitstel van betaling of een betalingsregeling

Als je een belastingaanslag krijgt waaruit blijkt dat je nog geld moet bijbetalen, dan kan het voorkomen dat de aanslag te hoog is om die op tijd te voldoen. In dat geval is het onder voorwaarden mogelijk om een betalingsregeling te krijgen.

Daar zijn wel enkele regels voor, die je hier kunt vinden. Zo mag je niet eerder uitstel van betaling hebben aangevraagd vanwege betalingsproblemen of een verrekening met een belastingteruggaaf. Ook moet de totale openstaande belastingschuld lager dan 20.000 euro zijn.

Bij uitstel van betaling krijg je wel te maken met de zogenoemde invorderingsrente. Die is sinds januari dit jaar vastgesteld op 4 procent.

5. Belastingaanslag betalen: internetbankieren of iDeal

De betaling van een belastingaanslag kan op diverse manieren. Zo kun je via iDEAL geld overmaken naar de Belastingdienst. Maar je kunt ook een overschrijving doen via internetbankieren.

Belangrijk is om wel het kenmerk of het nummer van de aanslag te vermelden, zodat de Belastingdienst weet op welke aanslag een betaling betrekking heeft.

LEES OOK: Kan je belastingaangifte over 2023 voor vermogensbelasting in box 3 straks in de prullenmand? Dat weten we pas in augustus